Veel meer dan een zoen

Na de kick-off van de Schooldakrevolutie in Haarlemmermeer op de Dag van de Duurzaamheid verscheen de volgende column in het Haarlems Dagblad.

door: Paul van der Kooij 

Deze column zou helemaal kunnen gaan over een zoen. Een zoen die wethouder John Nederstigt verdiende door direct enthousiast te zijn over de plannen om van schooldaken zonne-energiecentrales te maken.De dame achter die plannen, Roebyem Anders, spaarde de zoen echterop. Deze maandag, toen de wethouder duurzaamheid aanwezig was bij depresentatie van de energiecentrales die op buurscholen in Vijfhuizenkomen, kreeg hij hem pas. En daar moest hij toch even van blozen in een zaal volonderwijsbestuurders, ouderraadsleden en pers. Hoe mooi zo’n blozende gemeentebestuurder ook kan zijn voor een column, de jeugd van tegenwoordig wist hem toch te overtreffen. Wat een enthousiasme voorduurzaamheid bij de leerlingen van groep 7/8 van De Tweemaster nadat ze in een uurtje waren klaargestoomd als milieuhelden! Het ene na het andere duurzame idee borrelde op boven de landkaart waar bobo’s hun handtekeningen zetten onder het plan voor de energiecentrales. Van molentjes in de vensterbank voor als het raam openstaat tot het opvangen van niet gebruikt kraanwater. Dat kan, nareiniging, toch opnieuw worden gebruikt? En dat jeugdige enthousiasmeleek de wethouder zeker zo blij te maken als de zoen: „Want de jeugd moet het doen.”

haarlemsdagblad-veel-meer-dan-een-zoen-10-10-16