Zesdeklassers maken Leidsche Rijn College groener dan het logo

Carijn, Myrthe en Nina, drie zesdeklassers formuleren zelf een voorstel voor zonnepanelen op het schooldak in hun profielwerkstuk. Ze namen contact op met Team Schooldakrevolutie ter ondersteuning. Op het zonnige dak van de school vertellen ze over hun visie.

Schooldaken onbenut laten is zonde

De drie meiden klimmen behendig de ladder omhoog, het dak op, waar al een aantal zonnepanelen en een windmolentje zijn geïnstalleerd. Het resultaat van een voorgaand project willen de dames overtreffen: ‘Dat zal vanzelf gaan als we nu het hele dak vol leggen en scholieren zelf de energiemonitor controleren!’. Hun reden om het profielwerkstukonderwerp ‘de school groener maken’ te kiezen en dit in een praktisch voorstel te gieten? ‘We willen laten zien dat het mogelijk is om op school duurzame energie op te wekken. Het kan goedkoop en gemakkelijk. Bovendien zijn de meeste schooldaken leeg, dat is zonde.’ De directeur heeft zich vóór het project uitgesproken en leverde meteen de benodigde informatie om het plan verder uit te werken.

Lesprogramma’s uit de besparingen

De meiden willen graag dat alle leerlingen lessen over duurzaamheid kunnen krijgen. Dit kan gefinancierd worden vanuit de besparingen op de energierekening. Met een keuzevak of panelen op het dak zou iedereen kennis kunnen maken met het thema: ‘Het is belangrijk dat je in aanraking bent gekomen met het idee. Ook zonder alle ins en outs te leren, kun je later nog zonnepanelen nemen.’. De onderbouwers van het Leidsche Rijn College (LRC) leren het komende jaar over energie besparing door mee te doen aan de Energy Challenge. Daarbij worden leerlingen uitgedaagd met andere scholen de strijd aan te gaan.

Voorspoedige voortgang

De meiden zijn ijverig achter het energieverbruik aangegaan zodat onze medewerkers een eerste Quickscan leveren. Er passen 380 panelen bij de huidige 7 panelen die in totaal 87.600 kWh per jaar zullen opwekken. Dat is 22,6 % van het totale energieverbruik. Misschien dat er ook meteen op het aansluitende dak van het Via Nova College zonnepanelen komen. Het dak is eigendom van de gemeente Utrecht, daarom is de conrector in overleg over het gebruik van het dak. We hebben vertrouwen in de proactieve dames: met een robuust voorstel weten ze vast de besluitvormers te overtuigen.

Carijn, Myrthe en Nina op het dak van de school
Carijn, Myrthe en Nina op het dak van de school

 

Voorlopige Quickscan
Voorlopige Quickscan