WALHALLAb en #schoolsparen: leerlingen intensief betrekken bij verduurzaming

De jongeren van WALHALLAb bedachten samen met Kimenai Installatiebeheer, TONZON Isolatie, Gemeente Zutphen en de Koninklijke Oosterberg BV het plan #schoolsparen. WALHALLAb probeert leerlingen altijd zo actief mogelijk te betrekken bij het verduurzamen van hun eigen schoolgebouw. In het basisonderwijs kunnen leerlingen van groep 6, 7 en 8 helpen en in het voorgezet onderwijs kunnen dit alle kinderen zijn. De gemeente stelt per school €10.000 beschikbaar voor verduurzaming die scholen zelf kunnen besteden. Het geld dat bespaard wordt door het schoolgebouw te verduurzamen komt volledig ten goede aan de school, vandaar #schoolsparen.

In 2017 is OBDS Jan Ligthart in Zutphen voorzien van ledverlichting, de CV is afgesteld, er is TONZON isolatiefolie aangebracht achter de radiatoren en om alle transportleidingen van de CV installatie. Van de €10.000 die de gemeente Zutphen beschikbaar stelde zijn zonnepanelen aangeschaft.

Toen WALHALLAb in juni 2019 defintief groen licht kreeg voor het programma #schoolsparen is ook de Theo Thijssenschool in Zutphen verduurzaamd. In de zomer van 2019 zijn ook De Waaier, De Fontijn en de Parel aangepakt. Na de zomervakantie is #schoolsparen weer verder gegaan op andere scholen die bij WALHALLAb hebben aangegeven deel te willen nemen aan het programma.