Wat betekent de defintieve salderingsregeling voor jou

Je hebt het misschien al voorbij zien komen: de afbouw van de salderingsregeling. In het kort betekent dit dat eigenaren van zonnepanelen vanaf 2023 elk jaar 9 procent minder mogen salderen, oftewel minder geld terugkrijgen op hun energierekening. In 2031 mag je niet meer salderen. Lees in dit artikel van Solar Magazine alles over de nieuwe salderingsregeling.

Cijfers definitieve afbouw gunstig effect

Heb je via ons een investeringsberekening gedaan? In oktober kwam er al een aankondiging van de zogenoemde ‘indicatieve afbouw salderingsregeling’. Vanaf dat moment hebben we in onze investeringsberekeningen rekening gehouden met deze indicatieve cijfers. De definitieve afbouwpercentages van nu vallen gunstiger uit dan eerder aangegeven percentages. En hebben daarom een voordelig effect op je:

 

  • terugverdientijd;
  • financiële opbrengst van het systeem;
  • rendement. 

Voor jouw school een investeringsberekening doen?

Benieuwd naar de toekomst
Wij vinden het fijn dat de exacte cijfers van de afbouw salderingsregeling bekend zijn. Nu zijn we benieuwd naar de volgende stap: het vormen van de wetgeving. De wetgeving bepaald de kaders van de terugleververgoeding en is de basis voor toekomstige commerciële modellen. 

Commerciële modellen krijgen steeds meer vorm
Het doel van de salderingsregeling is een transitie naar een zelfregulerende commerciële markt. De daling in de prijs per wattpiek laat zien dat de marktwerking effect heeft. Nieuwe commerciële modellen en het terugleveren van energie aan je leverancier vormen de toekomst. Zo biedt momenteel de ene energieleverancier 4 cent per kWh en de ander tot wel 10 cent per kWh. Of je kunt via Powerpeers zelf kiezen wat voor energiebron je wil en van wie (vriend, familie, collega etc.). Dit soort commerciële modellen gaan de komende jaren verder vorm krijgen.

 

Inmiddels heeft minister Wiebes ook al aangegeven een redelijke terugleververgoeding te willen. Maar hoe ziet redelijk eruit? Wij houden je op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen. 

Heb je vragen of opmerkingen? Bel ons gerust: +31 (0)6 13 63 83 32 of stuur een mailtje naar contact@schooldakrevolutie.nl