Terug

Leidse Korte Vlietschool plaatst 118 zonnepanelen

Fotografie Eelkje Colmjon.

Wethouder Fleur Spijker drukt samen met de 10-jarige Fleur op de duurzaamheidsknop om de installatie van de zonnepanelen officieel te openen. Foto: Eelkje Colmjon

Op 4 november 2020 was het zover: de 118 zonnepanelen op het dak van de Korte Vlietschool zijn officieel in gebruik genomen. Met een druk op de duurzaamheidsknop gaf Wethouder Fleur Spijker letterlijk en figuurlijk energie aan dit project: een nieuwe mijlpaal voor zowel de Schooldakrevolutie als het Jaar van het Dak.

Fleur Spijker, wethouder Duurzame Verstedelijking, Ruimte & Wonen: “Wow, wat een geweldig gezicht: 118 zonnepanelen op het dak van deze school – en dat in het Jaar van het Dak! De Korte Vlietschool is de eerste school met zonnepanelen als resultaat van een samenwerking tussen Omgevingsdienst West-Holland, de gemeente Leiden en stichting Schooldakrevolutie. Het laat zien dat Leiden echt een voorloper is op het gebied van dakbenutting en toont bovendien wat je allemaal voor elkaar kunt krijgen als je samenwerkt. Mijn droom is op elk Leids dak een zonnepaneel. Daarom ik roep alle Leidenaren op om het voorbeeld van de Korte Vlietschool te volgen!”

Kinderen leren over zonnestroom

Naast de besparing van 22.700 kg CO2 die de zonnepanelen opleveren is er meer winst: het project stelt de kinderen van de Korte Vlietschool in staat spelenderwijs te leren over zonnestroom. Met de komst van zonnepanelen zien ze bovendien wat er nodig is om klimaatverandering tegen te gaan. De leerlingen zijn dan ook heel enthousiast. Shane (7): “De lessen over zonnestroom zijn leuk! Uit de zonnepanelen komt geen rook, dat is goed voor de aarde.” De Korte Vlietschool geeft onderwijs aan zeer moeilijk lerende kinderen en zonnepanelen maken duurzaamheid voor deze groep heel tastbaar.
Annemarie Meester, teamleider van de Korte Vlietschool: “Mooi om te zien hoe ook onze leerlingen zich meer en meer bewust worden van klimaatverandering. Door concreet proefjes te doen, bijvoorbeeld rondom zonnestroom, gaan onderdelen echt leven voor de kinderen.”

De Schooldakrevolutie is aan de gang

De plaatsing van de zonnepanelen op de Korte Vlietschool is het eerste tastbare resultaat van de samenwerking tussen omgevingsdienst West-Holland, deelnemende gemeenten energieakkoord Holland-Rijnland en Schooldakrevolutie. Nog 27 andere scholen in de regio werken onder begeleiding van Schooldakrevolutie toe naar het realiseren van zonnepanelen op schooldaken. Niels van der Sandt, algemeen directeur en schooldak coach bij Stichting Schooldakrevolutie. “De zonnepanelen verdienen zich volledig terug. Daarna profiteert het schoolbestuur nog een aantal jaren van gratis zonnestroom. Maar nog belangrijker, we laten een nieuwe generatie leren op zonnestroom. Dat heeft invloed op hoe zij in het leven staan. En dat straalt weer af op hun directe omgeving.”

Lessen van Slim opgewekt

Naast het plaatsen van de zonnepanelen verzorgde Slim Opgewekt Scholen ook een 3-weekse lesmodule. Tijdens deze lessen kwamen onder meer de thema’s klimaatverandering, energie en afval aan bod. Door interactieve proefjes, zoals een zonne-instrument bespelen of een stroomkring maken, leerden de leerlingen spelenderwijs over zonnestroom. Daarnaast ontdekten ze tijdens de spellen wat je zelf kunt doen om CO2 te besparen. Zo bleek de verwarming een energievreter en kun je volgens de leerlingen best wat vaker een dikke trui aantrekken!

Over Stichting Schooldakrevolutie

Als onderdeel van de energietransitie wordt de Schooldakrevolutie ontketend om de verduurzaming van schoolgebouwen te versnellen. De missie van de schooldakrevolutie is om alle kinderen in Nederland te laten leren op, en over zonne-energie van eigen schooldak. Het doel: zonnepanelen op alle 6.000 geschikte maar nog lege schooldaken. De stichting heeft geen winstoogmerk. Kijk hier voor meer informatie.