Schooldakkaart

 • Hoe werkt het?

  Op de Schooldakkaart van Nederland staat elke school met een gekleurde stip. Aan de kleur zie je hoe ver de school is met zonnepanelen. Bij doorklikken krijg je een foto die laat zien hoe de zonnepaneleninstallatie van een school eruit ziet, of de dakscan die laat zien hoe de installatie eruit zou kunnen zien.

 • Verschillende kleuren

  Groen: de school heeft al zonnepanelen. Er passen niet veel panelen meer bij en/of de panelen die er liggen zijn voldoende voor het stroomverbruik van de school (dat we schatten op basis van het aantal leerlingen).

  Oranje: er ligt een aantal panelen en er is nog ruimte voor meer panelen. Een verdubbeling van het aantal of meer.

  Rood: de school heeft een geschikt dak maar er liggen nog geen panelen op.

  Grijs: het dak van de school is, voor zover wij kunnen zien of weten, niet geschikt voor panelen. Verschillende redenen kunnen de oorzaak zijn: veel schaduw, bijvoorbeeld door bomen of andere gebouwen, te weinig ruimte door installaties e.d., verbouw- of verhuizingsplannen.

  Wit: voor dit dak hebben wij nog geen dakscan kunnen maken, bijvoorbeeld omdat het gebouw nog niet op satellietfoto’s te zien was.

 • Uitleg variabelen

  Op onze dakscan zijn de volgende variabele toegepast.

  - Stroomopbrengst is berekend met 320 Wp panelen. De locatie in Nederland, stand van de panelen en schaduwen van omliggende gebouwen en bomen zijn in deze berekeningen meegenomen.

  - CO2-reductie is berekend met een standaardwaarde voor de hoeveelheid CO2 die elke kWh grijze stroom uitstoot: 0,649 kg CO2 per kWh. Bron: www.co2emissiefactoren.nl.

  - Investering (incl. BTW) gaat uit van een installatie prijs van € 1,05 per Wp, incl. BTW. Hieronder vallen het installatiewerk en alle materialen: van paneel tot omvormer. Voor grotere projecten zal de prijs per Wp in praktijk vaak lager zijn.

 • Opmerkingen

  Soms is een school al verder dan je op de kaart ziet. Dan hebben ze bijvoorbeeld al panelen terwijl je op de kaart alleen nog een ontwerp ziet. De oorzaak is dat de kaart is gemaakt met satellietfoto’s die wel een jaar (of meer) oud kunnen zijn.

  Bij de scholen met groene stippen hebben we vaak nog geen plaatje van de zonnepaneleninstallatie die op het dak ligt. Heb je een goede foto van een installatie? Stuur hem dan naar ons, dan kunnen we die op de kaart zetten.

  Soms zijn twee of meer scholen gecombineerd in één stip. Dat is het geval als ze in hetzelfde gebouw gevestigd zijn en wij niet kunnen zien waar de grens tussen de scholen is.

  Sommige stippen staan niet op de locatie van de school op de kaart, maar dichtbij, in het midden van het postcodegebied. Enkele scholen staan zelfs niet op de kaart. De reden is dat onze software het adres niet (goed) op de kaart kan plaatsen, door hiaten in de open-source databases waar we gebruik van maken.

  De schooldakkaart blijft in ontwikkeling. Ontdek je iets dat niet klopt of heb je aanvullende opmerkingen bij een school, neem dan contact op met piet.vanlingen@schooldakrevolutie.nl

 • Colofon

  De Schooldakkaart is tot stand gekomen door bijdragen van: Provincie Zuid-Holland, Provincie Overijssel, Gemeente Amsterdam, Stichting DOEN, Start Foundation.

  De dakscans zijn gemaakt met behulp van Zonatlas en Solar Monkey.