WORKSHOPPORTAAL Leren over zonne-energie In de klas aan de slag met korte workshops. Zo maken kinderen spelenderwijs kennis met schone energie.

Zonnepanelen zijn een zichtbare vorm van verduurzaming en vormen een mooi aanknopingspunt om te leren over schone energie. Stichting Schooldakrevolutie droomt van een land waarin alle kindereren leren op én over zonne-energie. Zo wordt schone energie de normaalste zaak van de wereld voor een nieuwe generatie.

 

Hieronder staan twee introductievideo's voor kinderen over klimaatverandering en schone energie. Op het workshopportaal vind je gratis verschillende workshops voor groep 1 t/m 8:

De opwarming van de aarde met weerman Reinier

De opwarming van de aarde, klimaatverandering, wat is dat eigenlijk? Weerman Reinier legt het graag aan je uit! Ga met hem mee op reis en ontdek waarom het belangrijk is dat we iets doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Sem & Saar - Schone energie

Kunnen we energie opwekken zonder dat er CO2 in de lucht komt? Jazeker! Maak kennis met natuurlijke bronnen die schone energie kunnen produceren.

Workshop partners

NatuurWijs

"NatuurWijs wil kinderen weer in verbinding brengen met de natuur. Daarom bieden zij een natuurprogramma aan voor basisscholen. De kinderen trekken een ochtend, een hele dag óf drie keer een hele dag met een NatuurWijzer de bossen in of de hei op. Daar mogen ze kijken, voelen, ruiken, luisteren en proeven. Zélf de natuur ervaren en zélf ontdekken wat mensen en natuur met elkaar te maken hebben. Dat blijft pas écht hangen. Het bos als klaslokaal. Want leren over natuur doe je ín de natuur."

Schooldag van de duurzaamheid

"Schooldag van de duurzaamheid laat basisschoolkinderen in één dag spelenderwijs ervaren wat duurzaamheid is en wat de Sustainable Development Goals (SDGs) betekenen. De 17 SDGs zijn hiervoor - op een kinderlijk eenvoudige maar wel wetenschappelijk manier - vertaald naar zeven Junior Global Goals, zodat iedereen kan begrijpen wat deze inhouden en beogen."

Milieubende

"De Milieubende is theater in de klas en interactieve workshop in één. Twee acteurs dagen kinderen uit groep 7 en 8 uit om mee te denken over oplossingen voor de milieu- en klimaatproblemen. Door daadwerkelijk in actie te komen, veranderen de leerlingen in echte milieuhelden. Met ‘Het kleine handboek voor grote daden’ kan de leerkracht samen met de leerlingen aan de slag om het ‘Milieuheldenboek’ te vullen met ideeën en acties voor een duurzame wereld."

Het Solly Systeem

"Met BYOR worden kinderen geïntroduceerd in de wereld van natuur, techniek en duurzaamheid. Kinderen gaan zelf ontdekken, onderzoeken , ontwerpen en bouwen hun eigen robot. Het pakket is ontworpen voor het basisonderwijs en heeft een doorlopende leerlijn van groep 1 t/m 8. Het voldoet aan alle kerndoelen Natuur en Techniek en heeft een sterke focus op de 21st century skills."

Strawberry Fields

"Morgenland is een productie van Strawberry Fields, in opdracht van GasTerra ontwikkeld. Voor het maken van de film zijn verschillende bronnen geraadpleegd, waaronder energiespecialisten, het rapport Rapport Duurzame Energie in 2030 van Urgenda en educatiemateriaal van IVN Natuureducatie. Op de website van Morgenland is naast lesmateriaal voor het primair onderwijs, ook lesmateriaal beschikbaar voor VMBO t/m WO."