Kennissessies

Leer meer over het verduurzamen van schoolgebouw en onderwijs

Webinar 'Aan de slag met energiebesparing'

 

Presentatie Jeroen Paas - Expert Verduurzaming Kenniscentrum Ruimte-OK
Presentatie Karen Friele - Adviseur Projectontwikkeling Energie Expertisecentrum Flevoland
Vragen en antwoorden

 

Energiescan Energie Expertisecentrum Flevoland

Meer informatie over de verschillende programma's van Kenniscentrum Ruimte-OK waaronder Scholen Besparen Energie

Lees hier hoe anderen u voorgingen en hun energieverbruik aanpakten. De Jan Ligthartschool in Zutphen stoot nu 67% minder CO2 uit, de Zwanebloem in Zwaanshoek bespaart 41% energie door ander gedrag en IKC Anne Frank in Doesburg liet het gasverbruik dalen met 70% door een innovatieve installatie.

De Beslisboom Verduurzaming Scholen van Arcadis kan u helpen om een aanpak te kiezen voor het verduurzamen van uw schoolgebouwen.

Webinar 'Succesvolle samenwerking tussen gemeenten en schoolbesturen'

 

Presentatie Marion Breg  - Projectmanager scholen op koers kenniscentrum Ruimte-ok
Presentatie Wilco Meenhorst en Ilse Staal - programma manager onderwijshuisvesting & Junior Adviseur Onderwijshuisvesting Gemeente Utrecht
Nico ten Bokkel - Beleidsmedewerker Duurzaamheid Gemeente Zutphen
Vragen en antwoorden

 

Resultaten Mentimeter waarin zowel gemeenten als schoolbesturen antwoord geven op de vraag: "Waar zou u het beste mee geholpen zijn om succesvol te kunnen samenwerken met schoolbesturen in uw regio/ de gemeente waar uw scholen staan?"

WALHALLAb, de bijzondere jongerenwerkorganisatie die helpt om Zupthense scholen te verduurzamen. Lees hier ook een artikel over hun onorthodoxe aanpak.

Naast Utrecht en Zupthen zijn er nog meer gemeenten op innovatieve manieren scholen ondersteunen en motiveren om  te verduurzamen. Lees hier hoe dat wordt aangepakt in de gemeente Apeldoorn en de gemeente Amsterdam.

Stappenplan/ Spoorboekje Scholen op Koers naar 2030

Hoe staat het met uw IHP? Vraag een IHP-koerscheck aan!

Bekijk hier de december editie van het blad Schoolfacilities met als thema verduurzaming van onderwijsvastgoed. Hierin worden verschillende eigendomsconstructies van scholen en IKC's besproken. Ook worden 11 IHP's onder de loep genomen waar een hoop van valt te leren.

Nieuwbouw of renovatie van een school kan ook bijdragen aan het verduurzamen van bedrijfsvoering van de school en de gebouwde omgeving. Op initiatief van het ministerie van BZK is de Buyer Groep circulaire scholen gestart. Deze groep is interessant voor schoolbesturen en gemeenten die op een duurzame manier aan de slag willen met renovatie en nieuwbouw.

Webinar 'Duurzaamheid in het onderwijs - waar begin je?'

Presentatie Ruth Pasternak - Projectleider onderwijs, Eco-Schools
Presentatie Roel Opbroek - Begeleider, Eco-Schools
Presentatie Jeroen Paas, Expert verduurzaming, Ruimte-OK
Presentatie Françoise Zinhagel - Leerlingbegeleider, Yuverta
Presentatie Anne Slabbekoorn - Coördinator Communicatie & Educatie, Schooldakrevolutie
Presentatie Marion Breg - Projectmanager Scholen op Koers naar 2030, Ruimte-OK

 

Lesmateriaal vind je hier

Wikiwijs - een platform van Kennisnet (uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van OCW) waar docenten lesmateriaal kunnen creëren, maken, vinden, bekijken en downloaden. Hier vind je nu ook lesmateriaal met het keurmerk 'Leren voor duurzame ontwikkeling.'

Coöperatie Leren voor Morgen - bestaat uit een groep samenwerkende organisaties die zich inzetten voor leren voor duurzame ontwikkeling, binnen én buiten het onderwijs, van peuter tot professional. Je vindt hier een overzicht van verschillende duurzame initiatieven in het onderwijs.

Beleef de natuur met jouw klas via IVN of Natuurwijs.

SME - verzorgt een aantal websites voor lesmateriaal: Energieeducatie.nl, Watereducatie.nl en Afvaleducatie.nl.

NMEGids - Bekijk hier wat het NME centrum bij jou in de buurt aanbiedt.

De Duurzame PABO - heeft jarenlang boeken gepubliceerd ter gelegenheid van de Dag van de Duurzaamheid. Alle boeken, waar ook lesideën staan, zijn gratis de downloaden via de site.

Tips van Françoise

Doe mee aan warmetruiendag! Bekijk hier het filmpje dat de leerlingen en docenten van Yuverta maakten.

GLOBE is een netwerk van scholen die die samen natuur en milieu in de schoolomgeving onderzoeken. Ze ontwikkelen lesmaterialen voor de bètavakken en aardrijkskunde, waarbij leerlingen data verzamelen in het veld. Zo helpen ze wetenschappers van o.a. NASA, KNMI, RIVM en Wageningen University & Research.

De Plasticsoup Foundation en Greenpeace hebben ook leuk lesmateriaal.

Kijk ook eens naar Toekomstkunde van het WNF voor het basisonderwijs.

Overige tips

Kijk welke dagen geschikt zijn om met acties of evenementen op jouw school aan te haken. Dit is een makkelijke manier om extra aandacht te krijgen voor duurzaamheid op jullie school. Op de Issue Kalender staan alle dagen waarop aandacht wordt gevraagd voor verschillende maatschappelijke vraagstukken. Eco-Schools heeft een eigen jaarkalender waarop alleen (inter)nationale dagen staan rondom duurzaamheid en natuur. Bekijk hier een voorproefje.

Doe mee met de training 'Duurzaamheid in en rond de school' van Eco-Schools in samenwerking met Wageningen University & Research.

Wil jij graag zonnepanelen? De Beslisboom Financiering en de 'Ja-maar' bingokaart kunnen helpen jouw schoolbestuur te overtuigen.

Vind hier andere verduurzamingsprogamma's voor bijvoorbeeld energiebesparing en ventilatie jouw schoolbestuur kosteloos kunnen helpen.