Terug

‘Revolutie van zonnepanelendaken’ op scholen van start

Dit artikel is verschenen op Duurzaambedrijfsleven

De initiatiefnemers van de ‘Schooldakrevolutie’ hebben als doel om tot 2020 minimaal 50 procent van de schooldaken in Nederland van zonnepanelen te voorzien.

Binnen het Schooldakrevolutie-initiatief bieden de duurzaamheidsorganisatie Urgenda, de zonnepanelenleverancier Sungevity en het platform NL2025 gemeenten en scholen de mogelijkheid om zonnepanelen zonder voorfinanciering te installeren.

Het consortium zegt met dit initiatief tot 2020 minimaal 50 procent van de 7.000 lagere en middelbare schoolgebouwen van zonne-energie te voorzien.

Op de website van de Schooldakrevolutie vinden scholen een laagdrempelige financieringsconstructie, instrumenten en opties om zonnepanelen op hun dak aan te leggen. Volgens de initiatiefnemers kunnen scholen met de zonnepanelen 5 tot 10 procent op de stroomrekening besparen.

De financieringsconstructie is ontwikkeld door Rabobank in samenwerking met platform NL2025. Scholen betalen een maandelijks bedrag dat lager is dan de besparing op de stroomrekening.

Geen valkuilen

“Scholen hebben geen budget of medewerkers, de besturen worden draaierig van al het papierwerk dat erbij komt kijken”, zegt Marjan Minnesma van Urgenda. “De Schooldakrevolutie leidt scholen en gemeenten om die valkuilen heen”.

In een ander project werkt Urgenda samen met woningcorporatie Habion en platform ZonnepanelenDelen om zoveel mogelijk zorghuizen in Nederland van zonnepanelen te voorzien. Het ZonOpZorg-initiatief bestaat uit crowdfundingacties die de zonnepanelen op de gebouwen mogelijk maken. Zo hebben de initiefnemers € 160.000 ingezameld om op het dak van Woonzorgcentrum de Benring in Voorst 512 zonnepanelen te installeren.