Terug

Zonne-energie moet norm worden in stad

De gemeente Rotterdam steekt de komende twee jaar 2 miljoen euro extra in duurzaamheid, vooral in het stimuleren van het gebruik van zonnepanelen.

Dat staat in de nota Zonne-energie010, die wethouder Pex Langenberg (duurzaamheid, D66) gisteren naar de Rotterdamse gemeenteraad heeft gestuurd. ‘We zullen zelf het goede voorbeeld geven door op tal van gemeentegebouwen zonnepanelen te installeren.’

Het gaat in totaal om 4.300 zonnepanelen, verspreid over zes gemeentelijke daken. Een eerste begin maakte Rotterdam al met het zonnedak (duizend zonnecollectoren) boven op het Stadsarchief aan de Hofdijk. Het Timmerhuis in het centrum van de stad krijgt eveneens een zonnedak. De opgewekte stroom is bestemd voor het opladen van elektrische auto’s.

Gymzalen
Langenberg heeft daarnaast twintig gymzalen en tachtig scholen op het oog die komende jaren ook worden uitgerust met ‘zonenergievangers’. Pex Langenberg spreekt van ‘een schooldakrevolutie‘. Met de woningcorporaties gaat hij prestatieafspraken maken. “En huurders gaan we actief wijzen op de voordelen van zonne-energie en de subsidiemogelijkheden vanuit het rijk.”

Met de aankondiging komt Langenberg tegemoet aan de wens van de raad voor een concrete uitwerking van het ‘historische’ klimaatakkoord, dat 196 landen in december in Parijs sloten. Zonne-energie moet de norm worden in Rotterdam, meent de D66-bestuurder. De gemeente zegt het goede voorbeeld te geven door zelf de grootste inkoper van zonenergie te worden.

Gaskacheltjes
“We moeten af van die verouderde gaskacheltjes waarmee veel mensen nog altijd hun huizen verwarmen”, aldus Langenberg. “Dat is schadelijk voor het milieu. Zonne-energie scheelt Rotterdammers bovendien ook in hun portefeuille.”

Een inhaalslag is nodig, zo blijkt uit onderzoek. Natuur en Milieu constateerde vorig jaar dat het milieubewustzijn in Rotterdam achterblijft in vergelijking met andere grote steden in Nederland.

Dat geldt ook voor zonne-energie. Per inwoner wekt de Maasstad het minste zonvermogen op met panelen. De animo om te investeren in het beoogde zonnepark langs de A20 bij Terbregge is gering.

Bron: Eindhovens Dagblad