Terug

In Haarlemmermeer 45 scholen in één klap aan de zonnestroom met het ‘Postcoderoos-boeket’

Op 10 oktbober vierde de basisschool de Tweemaster in Vijfhuizen dat deze met een hand vol andere scholen duurzame energie op gaan wekken voor minstens 40 scholen. Voor dit inventieve plan om op grote schaal scholen te verduurzamen bundelden de gemeente Haarlemmermeer, het lokale energiebedrijf Tegenstroom, drie schoolbesturen en de stichting Schooldakrevolutie hun krachten.

Schooldakrevolutie Haarlemmermeer ontketend

Op de Dag van de Duurzaamheid, een initiatief van Urgenda, ontketenden Marjan Minnesma (Urgenda, SDR), wethouder John Nederstigt en Andrea van de Graaf (Tegenstroom) de Schooldakrevolutie in Haarlemmermeer. De drie schoolbesturen SOPOH, JongLeren en MeerPrimair riepen de groene stroomfabriekjes in het leven. Minimaal vijf scholen krijgen in totaal zeker 1300 zonnepanelen, wat goed is voor 350.000 kWh per jaar. Dit wordt verdeeld over de scholen in Hoofddorp, Vijfhuizen, Zwanenburg, Cruquius, en Rijsenhout.

Een postcoderoos-boeket met scholen

De stroom wordt voordelig opgewekt en geleverd met de regeling Verlaagd Tarief, ook wel postcoderoosregeling. Die maakt belastingkwijtschelding mogelijk. Een heel ‘boeket’ zal ontspringen met meer scholen in andere postcoderoosgebieden. Zo wordt optimaal gebruik gemaakt van de huidige regelgeving en geschikte schooldaken. Dat komt scholen die niet geschikt zijn maar wel groene stroom willen goed van pas!

Een kort fragment (vanaf minuut 19.15) werd uitgezonden op de NOS rapportage over de Dag van de Duurzaamheid.

hlmr-10-10urgenda
Ontketening Schooldakrevolutie op de Tweemaster – Jur Engelchor
Al Gore
Al Gore met Roebyem Anders (Schooldakrevolutie), John Nederstigt (Wethouder Haarlemmermeer) en Wiebe Draaijer (Rabobank) – Patrick Post