Terug

Haarlemmermeerse terugblik op 2016

Andrea van de Graaf werd als bekende Haarlemmermeerder door de Hoofddorpse Courant gevraagd om terug te kijken op het jaar 2016. 

Door: Jos van Rooijen

Andrea van de Graaf Directeur Tegenstroom en Meermaker. Kwam op 72 binnen op de lijst Duurzame 100 van dagblad Trouw. Tegenstroom kwam in het nieuws vanwege de schooldakrevolutie.

2016 is voor mij een jaar van tegenstrijdigheden. Het wereldwijde klimaatakkoord is in werking maar Trump denkt er anders over en lijkt zelfs weer een wapenwedloop te beginnen. Mensen drijven uit elkaardoor haatzaaiend populisme, maar tegelijkertijd werken mensen samen om de zo belangrijke overgang naar schone, lokaal opgewekte energie te realiseren. Zoals hier in de polder, waar velen meedoen met lokaalenergiebedrijf Tegenstroom om de groene olievlek te verspreiden.Stapje voor stapje gaan we vooruit en nu dreigen we in reuze sprongen achteruit te gaan. Ik krijg kippenvel van de overeenkomsten met het verhaal in een jeugdboek van Thea Beckman: De Kinderen Van Moeder Aarde. Twee wereldleiders krijgen ruzie, drukken op de knop en vurenalle wapens op elkaar af die ze hebben. Dat geeft zo een enorme klap die alles verwoest. Slechts een handjevol mensen overleven. Het boek gaat over hoe ze de draad weer oppakken. Het ene volk gaat door op de oude voet, vol hebzucht en overheersing. Het andere richt haarsamenleving in op basis van wederzijds respect, samenwerking en liefde. Kunnen we die laatste weg niet gewoon gelijk inslaan?

hcnieuws-terugkijkenop2016-29-12-16