Terug

Project – Zonnepanelen op IJcollege 1 & 2

Van 2015 tot 2017 zijn er op de daken van beide locaties van het IJburg in totaal 1130 zonnepanelen geïnstalleerd in fijne samenwerking met ontzorgende energiecoöperatie Zuiderlicht. Het IJburg College in Amsterdam maakt deel uit van Stichting Samenwerkingsschool voor Algemeen Bijzonder Voortgezet Onderwijs IJburg.

Foto-30-06-15-12-28-511-1200x430

Stichting Samenwerkingsschool voor Algemeen Bijzonder Voortgezet Onderwijs IJburg.

Natuurlijk IJburg (Oosterlicht) in samenwerking met Energiecooperatie Zuiderlicht en het Schoolbestuur.

Bij Zonnescholen zijn zes partijen betrokken:

Natuurlijk IJburg (Oosterlicht) in samenwerking met Energiecooperatie Zuiderlicht en het Schoolbestuur, gemeente Amsterdam (Stadsdeel Oost) en Ymere in het kader van de VVE bij IJburg College1, HEVO bouwmangement, Zon & Co de installateur en leverancier van de panelen.

SDE subsidie is aangevraagd door Zuiderlicht. De panelen zijn gefinanceerd door energiecoöperatie Zuiderlicht. Onder andere medewerkers van het IJburg College en (ouders/verzorgers van) leerlingen hebben mee geïnvesteerd in de panelen door lid te worden en te investeren via Zuiderlicht. In 5 dagen was het dak van IJburg College2 ‘uitverkocht’.

Het IJburg College heeft twee grote projecten vrij kort achter elkaar gerealiseerd, beide zijn vlekkeloos verlopen. Door inspanningen van de coöperatie is er optimal ‘ontzorgt’. Het tweede project liep nog soepeler met betrekking tot de crowdfunding en de communicatie / informative richting leerlingen / medewerkers en ouders/ verzorgers en andere belangstellenden. Geen leerpunten dus, maar uitdagingen dit voort te zetten en de bewustwording via educatie te bevorderen.

Zodat de leerlingen kunnen zien wat de zonnepanelen opleveren wordt monitoring aangeboden. De school krijgt er behalve energie (IJburg College2 A++++, hoogst haalbare) en financieel rendement vooral educatief rendement van.

Experts (zo heten onze docenten) en leerlingen behandelen het hoe, wat en waarom van de zonnepanelen in hun lesaanbod. Leerlingen beoordelen elk jaar welke expert dat op de meest interessante, beklijvende, grappige, schokkende of misschien wel ontroerende, poëtische manier heeft gedaan. En de winnaar krijgt een Paultje, de mascotte van Zuiderlicht.

Website: https://www.zuiderlicht.nu/