Terug

Speciaal fonds voor scholen om zonnepanelen te financieren

12 november 2018

Begin volgend jaar komt er naar verwachting een speciaal fonds voor scholen (po en vo) waar zij tegen een heel lage rente geld kunnen lenen om te investeren in zonnepanelen. Dit heeft Stichting Schooldakrevolutie bekendgemaakt aan de NOS. “Een doorbraak”, aldus VO-raad voorzitter Paul Rosenmöller in een reactie in het NOS Radio 1 Journaal. “Met een beperkte investering kunnen scholen zo geld besparen dat kan worden gebruikt voor onderwijs. Én het biedt de kans om meer aandacht te besteden aan duurzaamheid op school. Dubbele winst dus.”

Op dit moment hebben ongeveer 1000 po- en vo-scholen zonnepanelen op het dak; de 6000 andere scholen nog niet. Veel scholen willen dit wel graag realiseren, maar hebben hier niet voldoende middelen en/of tijd voor. Het gaat hierbij om een langdurig, ingewikkeld en kostbaar proces waarbij ook Europees dient te worden aanbesteed.

Met het fonds wil de Stichting Schooldakrevolutie scholen ondersteunen op dit vlak. Er komt 100 miljoen euro beschikbaar in het fonds, dat beschikbaar wordt gesteld door de BNG Bank (voorheen: Bank Nederlandse Gemeenten) met ondersteuning vanuit de Rijksoverheid. Scholen kunnen bij het fonds voor een periode van vijftien jaar en tegen een zeer lage rente geld lenen om te investeren in zonnepanelen en ledverlichting. De Stichting Schooldakrevolutie gaat de scholen daarnaast helpen met de technische aspecten en de papierwinkel.

De constructie is lucratief voor scholen, aldus Roebyem Anders van de Stichting Schooldakrevolutie tegen de NOS. “Een school die bijvoorbeeld 200 zonnepanelen op het dak legt, gaat zo’n 6000 euro per jaar op de energierekening besparen.”

Kansen

Paul Rosenmöller geeft in het Radio 1 Journaal dan ook aan blij te zijn met het plan. “Het gaat dan voor scholen om een beperkte investering, die geld oplevert voor het onderwijs.” De VO-raad voorzitter ziet vooral ook kansen om meer aandacht voor duurzaamheid in het onderwijs te krijgen. “Scholen staan midden in de wereld, een wereld waarin we anders met energie moeten omgaan. Dit is een goede kans om de eigen school te verduurzamen en tegelijkertijd leerlingen het belang van een duurzame samenleving mee te geven.”

Oproep aan gemeenten

Veel schoolgebouwen zijn eigendom van een gemeente. De Stichting Schooldakrevolutie hoopt dan ook dat gemeenten al hun scholen snel toestemming zullen geven voor het plaatsen van de panelen, zodat niet elke school die toestemming zelf moet regelen.

Overigens zullen niet alle schooldaken geschikt zijn, erkent Anders. Het plaatsen van zonnepanelen kan bijvoorbeeld een probleem zijn bij vooroorlogse monumentale gebouwen. De stichting wil deze scholen helpen met andere duurzaamheidsmaatregelen. Het is de bedoeling dat de andere 6000 scholen binnen vijf jaar zonnepanelen hebben.

BRON: VO-raad