Terug

Overheid neemt laatste drempels weg

Ruim baan voor de schooldakrevolutie in Nederland

De laatste drempels om op alle geschikte en nog lege schooldaken zonnepanelen te krijgen zijn weg. Ja, starten kan. En schoolbesturen door heel Nederland kunnen vanaf nu bij Stichting Schooldakrevolutie terecht voor hulp. Dit liet minister Ollongren schoolbesturen en gemeenten vandaag weten per brief.

Schoolbesturen die nog twijfelen over of zij wel moeten investeren in het opwekken van eigen zonne-energie hebben hiermee het antwoord. Om dit niet uit het onderwijsbudget te hoeven betalen werd eerder dit jaar de Scholen Energiebespaarlening gelanceerd. Hierin is 5 miljoen euro beschikbaar.

Van start met verduurzaming
Stichting Schooldakrevolutie is blij met de brief van de minister. Schoolbesturen worden hiermee geïnformeerd over welke, door het Rijk ondersteunde verduurzamingsprogramma’s (Scholen Besparen EnergieAardgasvrije en Frisse basisscholenSchooldakrevolutie en het Kennis- en Innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed) helpen om gewoon van start te gaan. Dat starten kan vandaag nog. Daarnaast riep de minister op tot een integrale aanpak en samenwerking tussen schoolbesturen en gemeenten. Onmisbaar bij het verduurzamen van schoolgebouwen.

Begeleiding van schoolbesturen
Dankzij de ondersteuning van het ministerie van BZK en OCW en Stichting Doen kan de schooldakrevolutie nu worden uitgerold over heel Nederland. Er zijn schooldakcoaches die schoolbesturen begeleiden op basis van een integrale aanpak en helpen met de business case. Er is een schooldakkaart die de zonnepotentie van schooldaken inzichtelijk maakt. En er zijn workshops over duurzaamheid beschikbaar.

No regret investering
‘Investeren in zonnepanelen is een ‘no-regret’ investering.’ Aldus Jeffrey van Poppel, directeur bij Stichting Schooldakrevolutie. ‘De zonnepanelen verdienen zich terug. Daarna profiteren schoolbesturen nog een aantal jaren van gratis zonnestroom. De besparingen kunnen vervolgens weer aan het onderwijs ten goede komen. Maar minstens zo belangrijk, we laten een nieuwe generatie leren op zonnestroom. Dat heeft invloed op hoe zij tegen duurzaamheid aankijken. En dat straalt weer af op hun directe omgeving. Alles staat klaar om schoolbesturen te helpen. Dan pak je toch gewoon door?’

40-puntenplan Urgenda
De schooldakrevolutie wordt genoemd in het 40-puntenplan als maatregel 23 – Zon op school. Stichting Schooldakrevolutie is blij dat ‘Den Haag’ met deze brief en aanmoediging vanuit de minister, gehoor heeft gegeven aan de oproep in de maatregel Zon op school.

Schoolbesturen die meer willen weten of direct een afspraak willen maken met een schooldakcoach kunnen contact opnemen via het contactformulier.