Terug

6000 zonnepanelen voor scholen in Amsterdam Nieuw-West

Van links naar rechts: De bestuurders van de deelnemende schoolbesturen: Ewald Weiss (Caland Lyceum), Diane Middelkoop (Asko), Lex Polman (Amos), Judith Steenvoorden (Zaam) en Joke Middelbeek (STWT). Niet op de foto maar wel deelnemer: Esprit Scholen, Percy Henry

Sinds het voorjaar van 2019 leren leerlingen van 18 scholen in Amsterdam Nieuw-West op zonne-energie van eigen schooldak. De schoolbesturen AMOS, ASKO, Esprit, Progresso, Westelijke Tuinsteden, ZAAM en de gemeente Amsterdam hebben samen ongeveer 6000 zonnepanelen geplaatst.

Joke Middelbeek, bestuurder van Stichting Westelijke Tuinsteden: “In dit project hebben zes schoolbesturen uit het basisonderwijs en voortgezet onderwijs de handen ineen om samen de mogelijkheden voor zonnepanelen op onze schooldaken te onderzoeken. Door het vervolgens gezamenlijk aan te besteden hebben we dit mooie resultaat bereikt, en daar zijn we trots op.”

De zonnepanelen op scholen hebben ook een educatief element , zegt Middelbeek. “Het jaagt de bewustwording van de kinderen aan en dat springt vervolgens over naar ouders en de buurt om de school heen.”

Wethouder duurzaamheid Marieke van Doorninck: “Ik hoop dat dit voorbeeld andere schoolbesturen inspireert om aan de slag te gaan met het verduurzamen van hun scholen. Als gemeente willen we dit ondersteunen en horen we graag wat daarvoor nodig is om dit zo goed mogelijk te faciliteren.”

Met de komst van de zonnepanelen gaan de scholen fors besparen op de energierekening. In totaal zal de investering van €1,4 miljoen een besparing van ongeveer €150.000 per jaar opleveren. De 6000 zonnepanelen leveren samen zo’n 1,5 miljoen kilowatuur aan energie wat vergelijkbaar is met het jaarverbruik van 500 huishoudens.