Terug

Jongerenpanel mede-ontwerpers ‘Hey school, zeg ja’

Op 7 februari 2019 gingen scholieren massaal de straat op voor een beter klimaatbeleid. Een inspirerende actie om nu echt iets te gaan doen in plaats van die eeuwige klimaatpraat. Ook wij willen meer actie om elke scholier te laten leren op en over zonne-energie en op deze manier het onderwijs fossielvrij te maken. Zo ontstond de vraag of de actiebereidheid van middelbare scholieren in Nederland te verenigen zou zijn met de doelstelling van Stichting Schooldakrevolutie. 

Om te toetsen of de missies van de jonge klimaatstakers en Stichting Schooldakrevolutie samen zouden gaan zijn we in gesprek gegaan met een aantal jongeren. De eerste vier jongeren die we spraken waren enthousiast. Ze gaven aan dat zij zich graag in wilden zetten voor zonnepanelen op eigen schooldak, maar dan moesten we wel echt naar ze luisteren. Een eventuele campagne moest niet alleen voor jongeren, maar ook door jongeren bedacht zijn: het begin van het jongerenpanel.

WhatsApp Image 2020-01-13 at 19.10.21

Onze panelleden! Bij de oranje bank: Thomas Groenewegen, Georgia Rengers (links), Inez Groenewegen (rechts). Bij de grijze bank (van achter naar voor): Youri de Jong, Sara Langeveld, Elias Wawoe, Nienke van der Aar. Niet op de foto, maar wel in het panel: Laura van Santen, Kamil Snellink en Beaudille-Jolie Dullaert.

Pizzaworkshops met jongerenpanel
Via NL2025 vonden we een aantal partners die ook mee wilden denken over een campagne die scholieren in staat stelt actie te voeren op hun eigen school. De Onderlinge ‘s-Gravenhage wilde graag een aantal pizza workshops organiseren om met het jongerenpanel hierover te brainstormen.

Het is ontzettend gaaf om bij te dragen aan (het opzetten van) een revolutie waar je 100% achter staat!”

Meedenken aan de ‘Hey school, zeg ja’ campagne
Campagnebureau Dawn vertaalde de briefing die de jongeren maakten  naar een creatief concept. Tijdens meerdere sessies werd eerst het creatief concept en daarna de verschillende campagne onderdelen onder de loep genomen. Het panel voorzag alles van feedback, bedacht waar ze behoefte aan hadden en kwamen met verschillende ideeën. “Het is ontzettend gaaf om bij te dragen aan (het opzetten van) een revolutie waar je 100% achter staat!”, aldus Elias Wawoe van het panel. Na iedere sessie konden we weer aan de slag met nieuwe input. Het was leuk om te zien dat naarmate de sessies vorderden er telkens weer nieuwe panelleden aanschoven. Als laatste schoof ook jongerenbeweging Youth for Climate aan om mee te denken hoe de actie gelanceerd zou moeten worden.

De website, starterskit, Instagram content, filmpjes, kortom alle onderdelen van ‘Hey school, zeg ja’ zijn door de input van het panel ontstaan. De jongeren zijn zowel de ontwerpers als de gebruikers van ‘Hey school, zeg ja’. We zijn het panel zeer dankbaar voor hun belangrijke bijdragen. Bekijk de actiewebsite hier.

De campagne is gelanceerd, maar we willen scholieren graag betrokken houden! Zit jij op de middelbare school en wil jij ook meedenken met Stichting Schooldakrevolutie? Super leuk! Stuur dan een berichtje naar contact@schooldakrevolutie.nl