Terug

Zeven scholen van Stichting Ante stappen over op zonne-energie via Zowiezon

In de zomervakantie zijn zeven basisscholen van Stichting Ante voorzien van zonnepanelen. Bij vier scholen in Zeewolde en drie in Dronten zijn in totaal 615 zonnepanelen geïnstalleerd. Op OBS De Wetering in Zeewolde zijn op vrijdag 17 september de zonnepanelen feestelijk in gebruik genomen door wethouder De Jonge van Onderwijs, schooldirecteur Peter Hulstein en bestuursvoorzitter van Ante Geurt Morren. De zonnepanelen kwamen er via hulp van Zowiezon, een samenwerking tussen Eneco en Stichting Schooldakrevolutie.

Zonne-energie van eigen dak

De panelen wekken jaarlijks samen ca. 200.000 kWh elektriciteit op, voldoende om alle zeven scholen van energie te voorzien. De inzet van zonne-energie past volledig in de visie van Stichting voor openbare en samenwerkingsscholen Ante om met de leerlingen te bouwen aan een duurzame toekomst.

Geurt Morren, bestuursvoorzitter Ante

”Stichting Ante, werkt vanuit visie ‘de leerbehoefte van kinderen verandert dagelijks. Dat vraagt om talentvolle medewerkers!’ En vertaalt die visie in negen kernwaarden. Een van die kernwaarden is ‘vandaag organiseren voor het onderwijs van morgen’. Als bestuurder hoor je tien tot twintig jaar vooruit te denken. De inzet van digitale middelen vraagt nu om een duurzame investering die zich in het onderwijs van de komende jaren terugbetaalt. Door de inzet van deze zonnepanelen kunnen scholen vooruit met het bieden van kwalitatief onderwijs. Samen met Zowiezon, Eneco en Stichting Schooldakrevolutie is dat op duurzame wijze voor de toekomst gerealiseerd.”

Lessen over duurzame energie

Eneco verzorgde op deze feestelijke dag een gastles over duurzame energie. Daarnaast ontvangt de school ook de Toolbox Zowiezon een mooi pakket waarin speciaal ontwikkeld lesmateriaal zit over duurzame energie. De scholen van Stichting Ante zijn staan inmiddels ook met een groene stip op de schooldakkaart waar Schooldakrevolutie weergeeft welke scholen in Nederland over zonnepanelen beschikken.

Schooldirecteur Peter van Hulstein

“OBS de Wetering is een groene school. Door onze aanpak merken we dat onze leerlingen steeds bewuster naar de natuur om zich heen kijken. Fantastisch dus dat we met deze stap een bijdrage leveren aan een duurzame omgeving. Samen met onze leerlingen! Door de samenwerking met Zowiezon, Eneco en Schooldakrevolutie konden we dit bijzonder snel realiseren zowel technisch als educatief.”

Wethouder Onderwijs Egge Jan de Jonge is blij met deze ontwikkeling

“Dit is een mooi voorbeeld van samenwerking van verschillende partijen voor een duurzame samenleving.”

Zowiezon

De missie van Eneco is duurzame energie van iedereen. Stichting Schooldakrevolutie biedt schoolbesturen al jaren kosteloos en onafhankelijk advies over verduurzaming. Het gezamenlijke project Zowiezon stelt sinds maart 2021 kosteloos projectmanagers beschikbaar die zonnedaken daadwerkelijk gaan realiseren. Dit jaar krijgen ongeveer 50 scholen hulp via Zowiezon.

Omroep Flevoland