Terug

Een enorm zonnedak voor het Adelbert College én energie voor de buurt

Wat zou jij doen als je directeur was van een middelbare school die in de top 100 grootste schooldaken van Nederland staat? Neem een kijkje bij het Adelbert College in Wassenaar.

Op het enorme dak van deze school liggen namelijk 680 zonnepanelen. Deze panelen wekken genoeg energie op om de school van energie te voorzien. En, er is nog meer ruimte op het dak. Daarom wordt er hard gewerkt om op de rest van het dak, in samenwerking met de Wassenaarse Energie Coöperatie, nog eens ruim 500 zonnepanelen te plaatsen. De energie van deze zonnepanelen kan gebruikt worden door de buurt.

Foto: Bas Reuver

Hoe het begon

Kartrekker en schoolleider Bas Reuvers, projectmanager Mark Meijer en schooldakcoach Niels van der Sandt vertellen meer over dit project: om zonnepanelen op zo’n groot schooldak te krijgen was heel wat werk nodig. Bas vertelt dat hij een paar jaar geleden het idee kreeg om het dak vol te leggen nadat hij iemand ontmoette die 2.000 ongebruikte zonnepanelen over had. Toen hij dit idee inbracht bij de schoolleiding werd het contact dat er al was met Schooldakrevolutie aan hem doorgestuurd.

Vanaf dat moment was Bas hard aan het werk om zonnepanelen op dak te krijgen. Samen met schooldakcoach Niels en projectleider Mark hebben ze alle mogelijkheden besproken en subsidieaanvragen gedaan. Niels zegt dat “echt alle kennisdossiers van Stichting Schooldakrevolutie bij het Adelbert op tafel hebben gelegen” en dat heeft gelukkig iets moois opgeleverd.

Energie voor de buurt

Het werd al snel duidelijk dat ze bij het Adelbert ook iets voor de buurt wilden betekenen. Het dak van de school is zo groot dat er meer zonnepanelen op passen dan nodig voor de eigen energiebehoefte. Het was dan ook een logische stap om samenwerking met de Wassenaarse Energie Coöperatie op te zoeken. Met de zonnepanelen die zij zullen plaatsen kunnen ongeveer 63 huishoudens in Wassenaar worden voorzien van duurzaam opgewekte stroom. Wel werd besloten om eerst de zonnepanelen voor het Adelbert College te plaatsen. Daarna zou er nog genoeg tijd zijn om de rest te regelen en zo geschiedde. De nodige berekeningen werden met hulp van Mark helder op papier gezet en midden in de zomervakantie van 2021werden de panelen met een enorme hijskraan op het dak gehesen.

Een kartrekker is echt nodig en maakt het verschil

Nu de panelen er liggen zijn er een paar dingen heel duidelijk geworden. Zo zegt Mark dat “het enthousiasme bij de verantwoordelijken binnen de school enorm hielp en het werk makkelijker maakte”. Niet alleen dat maar Niels heeft ook gemerkt “hoe belangrijk het is dat je een interne drager hebt, iemand die dit initiatief een warm hart toedraagt”. Dat is volgens hem ook wat het Adelbert bijzonder maakt: dat er iemand was die zich zo inzette voor het realiseren van een zonnedak. Bas voegt toe dat het inderdaad belangrijk is om op een school “één iemand te hebben die de kar trekt, het aanspreekpunt is en dat je niet in te grote commissies en groepen moet werken want dan is het moeilijk om snel te schakelen. Je hebt iemand nodig die het totaalplaatje in de gaten houdt, die beslissingen kan nemen en weet wat er gaande is”.

Het Adelbert als voorbeeldschool

Niet alleen het grote dak van de school maakt dit project bijzonder, maar ook de samenwerking met een coöperatie. Volgens Niels maakt “de keuze om een combinatie tussen eigen verbruik en coöperatie het Adelbert echt een voorbeeldschool. Dat vind ik heel mooi en zeker op deze grote schaal”.

Binnenkort worden de laatste zonnepanelen geplaatst en dan is het coöperatieve project echt klaar. Dat gaat natuurlijk feestelijk gevierd worden zodat iedereen weet hoe dit grote dak benut wordt en bijdraagt aan de energietransitie.