Terug

Webinar ‘Duurzaamheid in het onderwijs – waar begin je?’

Presentatie Ruth Pasternak – Projectleider onderwijs, Eco-Schools

Presentatie Roel Opbroek – Begeleider, Eco-Schools

Presentatie Jeroen Paas, Expert verduurzaming, Ruimte-OK

Presentatie Françoise Zinhagel – Leerlingbegeleider, Yuverta

Presentatie Anne Slabbekoorn – Coördinator Communicatie & Educatie, Schooldakrevolutie

Presentatie Marion Breg – Projectmanager Scholen op Koers naar 2030, Ruimte-OK

Lesmateriaal vind je hier

Wikiwijs – een platform van Kennisnet (uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van OCW) waar docenten lesmateriaal kunnen creëren, maken, vinden, bekijken en downloaden. Hier vind je nu ook lesmateriaal met het keurmerk ‘Leren voor duurzame ontwikkeling.’

Coöperatie Leren voor Morgen – bestaat uit een groep samenwerkende organisaties die zich inzetten voor leren voor duurzame ontwikkeling, binnen én buiten het onderwijs, van peuter tot professional. Je vindt hier een overzicht van verschillende duurzame initiatieven in het onderwijs.

Beleef de natuur met jouw klas via IVN of Natuurwijs.

SME – verzorgt een aantal websites voor lesmateriaal: Energieeducatie.nl, Watereducatie.nl en Afvaleducatie.nl.

NMEGids – Bekijk hier wat het NME centrum bij jou in de buurt aanbiedt.

De Duurzame PABO – heeft jarenlang boeken gepubliceerd ter gelegenheid van de Dag van de Duurzaamheid. Alle boeken, waar ook lesideën staan, zijn gratis de downloaden via de site.

Tips van Françoise

Doe mee aan warmetruiendag! Bekijk hier het filmpje dat de leerlingen en docenten van Yuverta maakten.

GLOBE is een netwerk van scholen die die samen natuur en milieu in de schoolomgeving onderzoeken. Ze ontwikkelen lesmaterialen voor de bètavakken en aardrijkskunde, waarbij leerlingen data verzamelen in het veld. Zo helpen ze wetenschappers van o.a. NASA, KNMI, RIVM en Wageningen University & Research.

De Plasticsoup Foundation en Greenpeace hebben ook leuk lesmateriaal.

Kijk ook eens naar Toekomstkunde van het WNF voor het basisonderwijs.

Overige tips

Kijk welke dagen geschikt zijn om met acties of evenementen op jouw school aan te haken. Dit is een makkelijke manier om extra aandacht te krijgen voor duurzaamheid op jullie school. Op de Issue Kalender staan alle dagen waarop aandacht wordt gevraagd voor verschillende maatschappelijke vraagstukken. Eco-Schools heeft een eigen jaarkalender waarop alleen (inter)nationale dagen staan rondom duurzaamheid en natuur. Bekijk hier een voorproefje.

Doe mee met de training ‘Duurzaamheid in en rond de school’ van Eco-Schools in samenwerking met Wageningen University & Research.

Wil jij graag zonnepanelen? De Beslisboom Financiering en de ‘Ja-maar’ bingokaart kunnen helpen jouw schoolbestuur te overtuigen.

Vind hier andere verduurzamingsprogamma’s voor bijvoorbeeld energiebesparing en ventilatie jouw schoolbestuur kosteloos kunnen helpen.