Schooldakkaart
-
Hoe werkt het?
Op de Schooldakkaart van Nederland staat elke school met een gekleurde stip. Aan de kleur zie je hoe ver de school is met zonnepanelen. Als je doorklikt op een rode of oranje stip zie je een dakscan die toont hoe en hoeveel panelen op het dak passen. Bij een lichtgroene stip zie je hoe de bestaande panelen op het dak liggen.
-
Kleur van de stip
Lichtgroen: de school heeft al zonnepanelen en er is een mooie foto van de installatie.
Groen: de school heeft al zonnepanelen. Er passen niet veel panelen meer bij en/of de panelen die er liggen zijn voldoende voor het stroomverbruik van de school (dat we schatten op basis van het aantal leerlingen).
Oranje: er ligt een aantal panelen en er is nog ruimte voor meer panelen. Een verdubbeling van het aantal of meer.
Rood: de school heeft een geschikt dak maar er liggen nog geen panelen op.
Grijs: het dak van de school is, voor zover wij kunnen zien of weten, niet geschikt voor panelen. Verschillende redenen kunnen de oorzaak zijn: veel schaduw, bijvoorbeeld door bomen of andere gebouwen, te weinig ruimte door installaties e.d., verbouw- of verhuizingsplannen.
Wit: voor dit dak hebben wij nog geen dakscan kunnen maken, bijvoorbeeld omdat het gebouw nog niet op satellietfoto’s te zien was.
-
Uitleg variabelen
Op onze dakscan zijn de volgende variabele toegepast.
- Stroomopbrengst is berekend met 320 Wp panelen. De locatie in Nederland, stand van de panelen en schaduwen van omliggende gebouwen en bomen zijn in deze berekeningen meegenomen.
- CO2-reductie is berekend met een standaardwaarde voor de hoeveelheid CO2 die elke kWh grijze stroom uitstoot: 0,556 kg CO2 per kWh. Bron: www.co2emissiefactoren.nl.
- Investering (incl. BTW) gaat uit van een installatie prijs van € 1,05 per Wp, incl. BTW. Hieronder vallen het installatiewerk en alle materialen: van paneel tot omvormer. Voor grotere projecten zal de prijs per Wp in praktijk vaak lager zijn.
-
Opmerkingen
Soms is een school al verder dan je op de kaart ziet. Dan hebben ze bijvoorbeeld al panelen terwijl je op de kaart alleen nog een ontwerp ziet. De oorzaak is dat de kaart is gemaakt met satellietfoto’s die wel een jaar (of meer) oud kunnen zijn.
Bij de scholen met groene stippen hebben we vaak nog geen foto van de zonnepaneleninstallatie die op het dak ligt. Heb je een goede foto van een installatie? Stuur hem dan naar ons, dan kunnen we die op de kaart zetten.
Soms zijn twee of meer scholen gecombineerd in één stip. Dat is het geval als ze in hetzelfde gebouw gevestigd zijn en wij niet kunnen zien waar de grens tussen de scholen is.
Sommige stippen staan niet op de locatie van de school op de kaart, maar dichtbij, in het midden van het postcodegebied. Enkele scholen staan zelfs niet op de kaart. De reden is dat onze software het adres niet (goed) op de kaart kan plaatsen, door hiaten in de open-source databases waar we gebruik van maken.
Er zijn nog witte stippen op de kaart: scholen waarvoor we nog geen ontwerp van een zonnepaneleninstallatie hebben kunnen maken. In de meeste gevallen komt dat doordat het gebouw nog niet op de satellietfoto's te zien was. Wil je toch graag een scan, neem dan contact op.
De schooldakkaart blijft in ontwikkeling. Ontdek je iets dat niet klopt of heb je aanvullende opmerkingen neem dan contact op met joost.gijselman@schooldakrevolutie.nl
-
Colofon
De Schooldakkaart is tot stand gekomen door bijdragen van: Provincie Zuid-Holland, Provincie Overijssel, Gemeente Amsterdam, Stichting DOEN, Start Foundation.
De dakscans zijn gemaakt met behulp van Zonatlas en Solar Monkey.