Terug

Deel 1: Zonnepanelen het dak van de Regenboog in Amerongen

Sommige scholen zien de huidige situatie als een kans om door te pakken met zonnepanelen. Zo ook basisschool de Regenboog in Amerongen. Er is besloten de werkzaamheden naar voren te halen en op 7 april te beginnen met de realisatiefase. In deze 3-delige verslaglegging houden we je stap voor stap op de hoogte over het installatieproces. In dit eerste deel blikken we even terug op het offertetraject en zien we de eerste stappen naar een schooldak met zonnepanelen.

20200407_090902

Bespreking met het bouwteam (op voldoende afstand)

Aantal panelen: 441 panelen x 320 watt

Terugverdientijd: Tussen 8 en 10 jaar

Installatie partij: Groenpand

Schooldakcoach: Gijs van de Laar

Start realisatie
7 April 2020, het is een prachtige dag en iedereen heeft zin om aan de slag te gaan. Nog even een kop koffie en een bespreking met het bouwteam: ‘we gaan we beginnen!’. Vandaag hijsen de mannen, op voldoende afstand van elkaar, alle materialen het dak op. De coronacrisis heeft weinig voordelen, behalve dat de werkzaamheden vanwege de leegstand nu makkelijker doorgang vinden. De verwachting is dat de werkzaamheden ca. 2-3 weken in beslag nemen, eind april moeten de zonnepanelen liggen.

20200407_092827

De panelen staan klaar om te zonnen!

Leverancierskeuze en coördineren realisatiefase
Voordat de Regenboog de realisatiefase in kon gaan is er een traject aan voorafgegaan. Na toekenning van de SDE subsidie heeft het schoolbestuur Schooldakrevolutie gevraagd te assisteren. Schooldakcoach Gijs van de Laar heeft ondersteuning geboden bij het maken van een keuze uit 3 leveranciers. Ook coördineert hij het offertetraject en de realisatiefase.

Offertetraject: installatiepartij bezichtigt de Regenboog
In het offertetraject is Groenpand bij de Regenboog langs geweest voor een bezichtiging, ook wel schouw genoemd.

Zonnepanelen
Tijdens de bezichtiging inspecteerde Groenpand het dak en de beste wijze waarop de zonnepanelen bevestigd worden. In het geval van De Regenboog werd vastgesteld dat Groenpand een aantal dakpannen moest inslijpen om de bevestigingsmaterialen goed aan te brengen. Inslijpen is haken aan houten balken bevestigen voor het plaatsen van zonnepanelen. Het bevestigen van zonnepanelen is maatwerk en voor elke school anders. Ook werd besloten dat de omvormer buiten aan de wand komt te hangen. 

Kabeltraject
In afstemming met de school is het kabeltraject bepaald: de route die de kabels afleggen van omvormer naar meterkast. Op basis van het kabeltraject kon de installatiepartij de definitieve offerte vaststellen.

Toekennen SDE subsidie
Samen met de schoolleiding is besloten dat er een nieuwe meetdienst wordt aangesteld die zowel een brutoproductiemeter (BPM) als een nieuwe hoofdmeter plaatst. De BPM registreert de opgewekte stroom zodat de toegekende SDE+ subsidie wordt uitgekeerd. De meetdienst komt langs om de BPM te installeren als de zonnepanelen geïnstalleerd zijn.

Met Stedin, de netbeheerder, is afgestemd dat ze de aansluiting wijzigen van ‘Leveren’ naar ‘Leveren en Terugleveren’. Dit zorgt ervoor dat de netbeheerder weet dat er stroom vanuit de Regenboog terug het energienet opkomt.

Voortgang en ervaringen in deel 2
Leuk dat je ons volgt. In het volgende verslag zijn we halverwege de installatie, dan kunnen we meer zeggen over de voortgang en ervaring. Tot dan!

Heb je vragen of wil je ook doorpakken?


Ga naar contactformulier