Deel 2: Zonnepanelen het dak van de Regenboog in Amerongen

Welkom terug bij deel 2 over de verslaglegging van zonnepanelen op het dak van basisschool de Regenboog. Sinds de afgelopen update verlopen de werkzaamheden vlot en zonder grote problemen. In dit deel lees je over de voortgang en waar installatiepartij Groenpand tegenaan loopt.

20200501_111746

Installatie van het systeem in de meterkast

Goede weersomstandigheden en rust op school
De werkzaamheden nemen in totaal ongeveer 3 weken in beslag. Vanwege het grote schuine dak met 441 panelen heeft de installatiepartij die tijd ook hard nodig. Groot voordeel is dat de weersomstandigheden tijdens het installatiewerk goed zijn geweest. Ook maakt de corona-situatie het werken makkelijker want de school was tijdens het schrijven van dit verslag nog gesloten voor leerlingen. Vanwege de rust in en rondom het schoolgebouw werken de installateurs efficiënt door.

DCIM102GOPROGOPR3711.JPG

De grote schuine daken met ruimte voor 441 panelen

GOPR3727-scaled-e1616161474419-1536x2048

Door de inkepingen liggen de panelen strak op het dak

20200501_101425

Omvormers onder de PV shelter

20200501_101915

Wegwerken van de AC kabel in metalen buizen

20200501_111600

...om in de meterkast uit te komen.

Inkepingen dakpannen
Het dak van de Regenboog is grotendeels belegd met dakpannen. Vanwege het type dakpannen moeten de installateurs inkepingen maken. De inkepingen zorgen ervoor dat de bevestigingsmaterialen voor het monteren van de zonnepanelen netjes in de dakpannen vallen. Het maken van inkepingen op dit schuine dak heeft extra tijd gekost maar had geen consequentie voor de opleverdatum.

Aanleverroutes materiaal
Om materiaal op het schooldak te krijgen heb je aanleverroutes nodig. Een goede aanleverroute verhoogt de efficiëntie en bespaart tijd. In het geval van Amerongen bleek dat de aanleverroute op de verschillende daken complexer was dan vooraf ingeschat. Uiteindelijk heeft de alternatieve aanleverroute geen consequentie voor de planning gehad.


Wijzigingen oorspronkelijke installatieplan
Tijdens een installatieproces kom je altijd dingen tegen die anders lopen dan de oorspronkelijke planning. Ook in het geval van de Regenboog zijn er wijzigingen in het installatieplan aangebracht.

Omvormer
De omvormers zouden installateurs op het dak tegen de muur plaatsen. Uiteindelijk is er gekozen voor een zogenaamde ‘PV shelter’. Een PV shelter is een speciale kast voor omvormers en plaats je op het dak. Het houdt storende geluiden buiten, zorgt voor ventilatiemogelijkheden en door het absorberen van de trillingen beschermt het de dakconstructie.

AC kabel
Een AC kabel verplaatst de wisselstroom van de omvormer naar de meterkast. De kabel zou via een route door het schoolgebouw naar de meterkast lopen. Maar deze is vrij dik en stug is waardoor de kabel soms lastig te verbuigen is. Daarom is er gekozen voor een route buiten het gebouw om, via de kruipruimte naar de meterkast. Voor een nette afwerking zijn de kabels weggewerkt in metalen buizen. Als de AC kabel bij de meterkast is en de panelen zijn bevestigd sluit Groenpand het systeem aan en is de installatie voltooid.

Oplevering systeem

De volgende stap is om met de leverancier de oplevering van het systeem te plannen. Aangezien het een grootverbruikersaansluiting is met toegekende SDE+ subsidie, moet het meetbedrijf een brutoproductiemeter plaatsen. De meter leest de opgewekte stroom af zodat de SDE+ subsidie kan worden uitgekeerd.

 

Leuk dat je deel 2 van de verslaglegging hebt gelezen. In het laatste deel vertellen we over de afrondende activiteiten als de brutoproductiemeter en het definitief aansluiten van het systeem. Tot dan!

Heb je vragen of wil je ook doorpakken?