Terug

Groep 5 van OBS de Horn leert over zonne-energie

Op het dak van OBS de Horn zijn tijdens de zomervakantie 124 zonnepanelen geïnstalleerd. De leerlingen leren inmiddels alweer een tijdje op zonne-energie. Om deze leerlingen ook te laten leren over zonne-energie kreeg groep 5 van juf Janet op 9 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, een Solar workshop van schooldakcoach Gijs van de Laar.

De solar workshop bestond uit twee delen. In het eerste gedeelte nam schooldakcoach Gijs van de Laar de leerlingen mee in een stukje techniek. Wat is een zonnepaneel en hoe werkt het? Hoeveel elektriciteit leveren zonnepanelen precies op? Tijdens het tweede gedeelte gingen ze zelf aan slag. Om te ervaren hoe een zonnepaneel werkt zette iedereen een zonnebloem in elkaar. Deze zonnebloem draait op de energie van een klein zonnepaneeltje. Helaas was het op de dag van de workshop te bewolkt om de zonnebloemen buiten te laten draaien. Daarom hebben de kinderen de bloemen getest bij een felle lamp. Tijdens de workshop kwam wethouder onderwijs Wil Kosterman ook even een kijkje nemen. Ze sprak met de kinderen over de noodzaak om snel over te gaan op groene energie, liefst lokaal opgewekt. Ze vertelde ook hoe de gemeente Wijk bij Duurstede werkt aan de energietransitie.

OBS de Horn maakt deel uit van Stichting Openbaar Onderwijs Wijk bij Duurstede. Gijs van de Laar heeft het schoolbestuur, onder leiding van Henny Sikken, ondersteund tijdens de besluitvorming voorafgaand aan de installatie van de panelen op de Horn. Henny Sikken was ook aanwezig tijdens de Solar workshop. Zij gaf aan dat de installatie van zonnepanelen past binnen de visie om alle schoolgebouwen van de stichting te verduurzamen. Er is nog een school binnen de stichting waar in de toekomst zonnepanelen geïnstalleerd kunnen worden. Ook de Horn kan nog verder verduurzamen. Bijvoorbeeld door het nemen van energiebesparende maatregelen. Hiervoor wordt Henny Sikken begeleid door kenniscentrum Ruimte-OK. Ruimte-OK is één van de samenwerkingspartners van Stichting Schooldakrevolutie.

Na de workshop heeft iedereen de zonnebloem op zonne-energie mee naar huis genomen. Uiteraard staan ze daar op een zonnig plekje.

Solarworkshop_03
Van links naar rechts: Wethouder onderwijs Wil Kosterman, bestuursvoorzitter OBS Wijk Henny Sikken en schooldakcoach Gijs van de Laar