Terug

Zowiezon helpt tientallen scholen versneld aan zonnedaken

Lancering-Zowiezon

Met de zomertijd start ook Zowiezon: een samenwerkingsproject van Eneco en Schooldakrevolutie dat scholen al het werk uit handen gaat nemen bij de realisatie van hun zonnedak. De eerste 150 zonnepanelen worden 26 maart feestelijk aangesloten op het dak van de Koningin Wilhelminaschool in Hardinxveld-Giessendam. De leerlingen van deze school krijgen ook lessen over de schone energie, die boven hun hoofd wordt opgewekt.

Zowiezon

De missie van Eneco is duurzame energie van iedereen. Stichting Schooldakrevolutie biedt schoolbesturen al jaren kosteloos en onafhankelijk advies over verduurzaming. Het gezamenlijke project Zowiezon stelt nu kosteloos projectmanagers beschikbaar die zonnedaken daadwerkelijk gaan realiseren. Het plan is om de energietransitie in het onderwijs te versnellen door dit jaar ongeveer 50 scholen te helpen. Ongeveer 14.000 leerlingen gaan dankzij Zowiezon leren op en over zonne-energie. Geïnteresseerde scholen kunnen zich hier aanmelden.

Lessen over duurzame energie

Naast de hulp bij de realisatie van een zonnedak ontvangen de deelnemende scholen ook een Toolbox Zowiezon. Met deze toolbox komt duurzaamheid ook in de klas tot leven en kunnen de leerlingen samen met hun leerkrachten en ouders vieren dat hun school duurzamer is geworden. Zo wordt iedereen in en rondom de school op een positieve en inhoudelijke manier bij het zonnedak betrokken. Energie-experts van Eneco kunnen op verzoek van de school lessen geven over duurzame energie.

Schermafbeelding 2021-03-26 om 15.49.34

Directeur Niels van der Sandt van stichting Schooldakrevolutie:

“Schoolbesturen hebben in deze tijd veel maatschappelijke taken. Dankzij Zowiezon kunnen zij zich volledig op onderwijs blijven richten, terwijl zij ook aan hun duurzame opdracht werken. Met Eneco kunnen we scholen voortaan ook kosteloos helpen bij de uitvoering van zonneprojecten. Daarom zijn wij zo blij met Zowiezon: samen kunnen we nóg sneller de schooldakrevolutie realiseren!”

CEO As Tempelman van Eneco:

“De energietransitie is in volle gang en kan wat mij betreft niet hard genoeg gaan. Een leefbare aarde behouden en doorgeven aan volgende generaties, daar gaat het om.  Het is daarbij belangrijk om al vroeg te beginnen met die noodzakelijke bewustwording en daar draagt Eneco graag aan bij met Zowiezon.  Leren op én over zonne-energie van eigen schooldak, een prachtig initiatief van Schooldakrevolutie.” 

Schooldakrevolutie

Stichting Schooldakrevolutie gaat voor een Nederland waarin alle kinderen leren op én over zonne-energie. Scholen met zonnedaken dragen bij aan de versnelling van de energietransitie en brengen de nieuwe generaties de waarde van duurzaamheid bij. De Schooldakrevolutie streeft ernaar dat alle ruim 6000 schooldaken in Nederland zo snel mogelijk zonnepanelen krijgen en dat kinderen al vroeg leren over zonne-energie. De stichting is sinds 2015 de aanjager van deze zonnige revolutie, brengt daarvoor partijen bijeen en moedigt scholen aan om de energietransitie te versnellen.

Eneco

Eneco staat als duurzaam energiebedrijf midden in de samenleving met de missie ‘duurzame energie van iedereen’. In een duurzame wereld doet iedereen mee. Vanuit maatschappelijke betrokkenheid zet Eneco zich graag in om scholen te ondersteunen bij verduurzamen. De maatschappelijke sponsoring van Eneco is al jaren gericht op het inspireren van de jonge generatie door middel van educatie over duurzaamheid. Met energielessen, energy games, het Eneco EnergieLab en informatie voor spreekbeurten leert Eneco jongeren spelenderwijs meer over duurzame energie. Samen met Mitsubishi Corporation investeert Eneco in het project Zowiezon.

Meer informatie Zowiezon