Terug

Schooldakrevolutie: al een kwart van onze scholen heeft zonnepanelen

twitter_25_procent_zonnepanelen

De schooldakrevolutie in Nederland zet door: bijna 770.000 leerlingen krijgen onderwijs op en over zonne-energie. Op dit moment wekt 25% van alle scholen in het primair en voortgezet onderwijs duurzame energie op. Op 2.246 scholen liggen 307.044 zonnepanelen, die samen goed zijn voor een uitstootreductie van 48.000 ton CO2 per jaar.

Nog 5.914 scholen te gaan

Op dit moment zijn er nog 5.914 geschikte scholen met ruimte voor nog eens 1.630.633 panelen op het dak, die samen zo’n 296.000 ton CO2 uitstoot per jaar zouden besparen. Veel scholen vinden duurzaamheid zeer belangrijk, maar komen daar naast de onderwijstaken niet meteen aan toe. Judith Veraart: “Verduurzaming is ook een prioriteit. Daarom neemt Schooldakrevolutie de scholen werk uit handen, van onder andere de rendementsberekeningen en samenwerking met de gemeente, tot advies over verzekeringen, financiering en het koppelen aan marktpartijen.”

Duizend zonnepanelen in Bergen op Zoom 

In mei krijgt scholengemeenschap ’t Rijks in Bergen op Zoom een installatie van duizend zonnepanelen geleverd met de hulp van Schooldakrevolutie. Bij de oplevering geeft de school een zonnig feestje met alle leerlingen om het nieuwe zonnedak te vieren. Het zonnedak ontstond in 2020 door de scholierenactie ‘Hey School, Zeg Ja’. De scholengemeenschap heeft voor de nieuwe installatie een lening kunnen afsluiten via de Scholen Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds.

Over Schooldakrevolutie

Stichting Schooldakrevolutie gaat voor een Nederland waarin alle kinderen leren op én over zonne-energie. Scholen met zonnedaken dragen bij aan de versnelling van de energietransitie en brengen de nieuwe generaties de waarde van duurzaamheid bij. Schooldakrevolutie streeft ernaar dat alle schooldaken in 2030 zonnepanelen hebben en dat kinderen al vroeg leren over zonne-energie. De stichting is sinds 2016 de aanjager van deze zonnige revolutie, brengt daarvoor partijen bijeen en moedigt scholen aan om de energietransitie te versnellen.

Voor meer informatie over Schooldakrevolutie en scholengemeenschap ’t Rijks:
Judith Veraart operationeel directeur van stichting Schooldakrevolutie, 06-48343791 judith.veraart@schooldakrevolutie.nl