Terug

192 zonnepanelen op het dak van Hilversumse Montessorischool-Zuid 

Tijdens de zomervakantie zijn op het dak van Montessorischool-Zuid 192 zonnepanelen geïnstalleerd. Deze panelen wekken samen 52.000 kWh elektriciteit op. Dit is voldoende om de hele school van energie te voorzien. Tegelijk met de aanleg van zonnepanelen is ook de ventilatie aangepakt. De installatie werd op woensdag 1 september feestelijk geopend door wethouders Annette Wolthers (onderwijs) en Bart Heller (klimaat en energie), schooldirecteur Nathalie van Limborgh en de leerlingenraad. Montessorischool Zuid kreeg zonnepanelen via hulp door Zowiezon een samenwerking tussen Eneco en Stichting Schooldakrevolutie.

School verduurzamen samen met leerlingen

Leerlingen uit groep 8 kunnen zich verkiesbaar stellen voor de leerlingenraad. Namens alle leerlingen bepaalt de raad waar zij zich een schooljaar voor wil inzetten. Deze leerlingenraad adviseerde om aan de slag te gaan met duurzame energieopwek en afvalscheiding.

Schooldirecteur Nathalie van Limborgh is trots op betrokkenheid leerlingen

“Ik ben enorm trots op de ideeën die onze leerlingen hebben aangedragen. Het is dan aan de directie om de daadkracht te laten zien, die deze betrokkenheid beloont. Dus zaten we, samen met de leerlingenraad, aan tafel met bedrijven en organisaties die dit konden realiseren. En dat resulteerde onder andere in de aanleg van 192 zonnepanelen.”

Wethouder Annette Wolthers (onderwijs)

“Hartstikke goed dat leerlingen zo betrokken zijn en dat het op de Montessorischool Zuid heeft geleid tot de plaatsing van deze zonnepanelen! Ik hoop dat er snel meer schooldaken zullen worden gebruikt om zonnepanelen op te plaatsen.” 

Lessen over duurzaam leven

Vanaf half september start op Montessorischool Zuid met een nieuwe aanpak voor Wereldoriëntatie. Het eerst thema is ‘Groen moet je doen’. Duurzaamheid wordt daarbij vanuit verschillende manieren bekeken. Thema’s zoals energie, afvalscheiding, voeding en kleding komen allemaal langs. Eneco verzorgt tijdens dit project een gastles over duurzame energie. Daarnaast ontvangt de school ook de Toolbox Zowiezon een mooi pakket waarin speciaal ontwikkeld lesmateriaal zit over duurzame energie.

Steeds meer scholen met zonnepanelen in Hilversum

Schooldakrevolutie houdt het aantal scholen met zonnepanelen in Nederland bij op de schooldakkaart. In Hilversum hebben tot nu toe 20 scholen zonnepanelen.

Wethouder Bart Heller (Energie en klimaat)

Dat is een mooi aantal, maar we zouden dit de komende jaren graag verdubbelen of zelfs verdrievoudigen. We hopen dat de scholen waarvan de daken wel geschikt zijn maar die nu nog geen zonnepanelen hebben, ook volgen. Ook zij kunnen zich laten ondersteunen door Schooldakrevolutie en Zowiezon.”

Uitstel is geen optie zegt directeur Nathalie van Limborgh:

“Schooldirecteuren hebben met het huidige lerarentekort en sinds het uitbreken van de COVID19-pandemie genoeg uitdagingen op hun bord. Toch hoop ik dat iedereen na het lezen van het klimaatrapport snapt dat uitstel echt geen optie meer is. De samenwerking met Schooldakrevolutie heeft ons enorm ontzorgd!”