Terug

Gemeente Ede viert de eerste 50 van ruim 1.000 nieuwe zonnepanelen

Hoera! De eerste 50 – van in totaal 1.052 nieuwe zonnepanelen – op schooldaken in Ede zijn een feit. Op 1 november 2023, midden in de Nationale Klimaatweek, ontvingen de leerlingen van De Vlinderboom wethouder Arnold Versteeg.

De leerlingen gingen in gesprek over duurzame energie met de wethouder, Rob Sakko bestuursvoorzitter van CNS Ede, schooldakcoach Gijs Van de Laar en projectleider Mark-Jan Donkelaar.

De feestelijke ochtend werd verzorgd door de leerlingenraad met directeur Brenda van der Slikke-Kleijer: van ontvangst tot de symbolische ingebruikname. Bedankt!

Programma gemeente Ede: Zon-op-Schooldaken

Met het programma Zon-op-Schooldaken versnelt de Gemeente Ede de energietransitie. Schooldakrevolutie bood onafhankelijke begeleiding aan schoolbesturen in de besluitvormingsfase en de aanbesteding. Uit de aanbesteding is Op Naar Nul gekozen, een ervaren partij in zowel uitvoering als educatie.

De gemeente Ede telt in totaal 64 scholen, hiervan hebben 30 scholen al zonnepanelen of gaan dat zelf realiseren. Vanuit het programma Zon-op-Schooldak heeft Stichting Schooldakrevolutie contact gehad met de schoolbesturen van de overige 34 scholen. Voor 15 scholen binnen de gemeente Ede was dit een passend moment om mee te doen aan het collectief. Helaas bleek voor 1 school de dakconstructie niet stevig genoeg. In totaal worden op 14 schooldaken zonnepanelen gerealiseerd, waarvan 8 in 2023 en 6 begin 2024.

Aangezien deelnemende schoolbesturen ook buiten de gemeente Ede scholen hebben, heeft het programma ook daar voor 5 scholen er toe geleid dat zonnepanelen geplaatst gaan worden.

Schoolvoorbeeld van samenwerking mét impact

👏 Een mooi schoolvoorbeeld van de benodigde samenwerking tussen gemeente, schoolbesturen en de uitvoering.

🔌 Op naar de volgende schooldaken waarmee ruim 400.000 kWh per jaar duurzaam wordt opgewekt. Goed voor een CO2-reductie van circa 184 ton per jaar.