Terug

Volop zon op Friese schooldaken

Feest op basisscholen Het Anker en De Bolder

Op donderdag 11 januari vierden basisscholen PCBO Het Anker en OBS De Bolder in Drachten feest: op hun gezamenlijke schooldak zijn 246 zonnepanelen in gebruik genomen. In de speelzaal van basisschool de Bolder ontving de leerlingenraad van beide basisscholen haar gasten, waaronder gedeputeerde van de provincie Friesland, Sijbe Knol, wethouder van de gemeente Smallingerland, Maria le Roy (Duurzaamheid) en bestuurder Jan Boomsma van Adenium.

In totaal 614 zonnepanelen met hulp van Zowiezon

Samen is gevierd dat vijf basisscholen van Adenium voorzien zijn van in totaal 614 zonnepanelen met hulp van Zowiezon, een samenwerking tussen Eneco en Stichting Schooldakrevolutie. Naast De Bolder en Het Anker zijn nog drie basisscholen voorzien van nieuwe zonnepanelen, namelijk De Spreng in Drachten, De Wiksel in Houtigehage en ‘t Partoer in Burgum. Deze panelen wekken jaarlijks samen ca. 225.000 kWh elektriciteit op. Dit is voldoende om in bijna het gehele energieverbruik van deze scholen te voorzien.

Leren over duurzame energie 

Tijdens de feestelijke ingebruikname van de zonnepanelen ging de leerlingenraad in gesprek met de genodigden. Wat is zonne-energie eigenlijk? En waarom is het belangrijk? De energie-opwek op deze bewolkte winterochtend blijkt helaas wat tegen te vallen. Gelukkig zorgden de leerlingen van groep 3 op hun eigen manier voor wat extra energie: door een optreden met zelfgemaakte zonnetjes op de muziek van “Here comes the sun”.

Adenium: profiteren van de zon om te investeren onze scholen

Adenium wil zo veel mogelijk van haar basisscholen voorzien van zonnepanelen om haar scholen te verduurzamen en tegelijkertijd energiekosten te besparen. Hierin werkt Adenium samen met partners, zoals de gemeente Smallingerland en Zowiezon.

Zorg voor de planeet, voor onszelf en voor elkaar. Door te profiteren van de kracht van de zon, kunnen we immers meer investeren in Groeikracht, leren en lesgeven in onze scholen.” 

Ook aan de slag met zonnepanelen op jouw school? Of nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op!