Terug

Scholieren starten landelijke revolutie voor zonnepanelen op schooldaken

RSG't Rijks

Bergen op Zoom, 20 januari 2019 – Vierde- en vijfdeklassers van het RSG ’t Rijks in Bergen op Zoom zetten vandaag massaal zonnebrillen op tijdens het lesuur. Het doel: het schoolbestuur onder druk zetten om zonnepanelen te nemen. Met deze actie ontketenden de scholieren vandaag een ware schooldakrevolutie door heel Nederland samen met YouTuber Milan Knol, die alle scholieren oproept hun bril op te zetten en pas af te doen als de school ‘JA’ zegt. Inmiddels wordt er op het Maris College Belgisch Park in Den Haag ook een actie op touw gezet.

‘Sneller doorpakken met verduurzaming’, dát is de boodschap van de scholieren. “Een school met ambitie, doet ook aan energietransitie; de school moet nu aan de bak, we kunnen niet verbouwen zonder zonnepanelen op het dak!,” roepen de leerlingen van het Rijks luidkeels. Met een inspanningsverklaring hopen de scholieren het bestuur in beweging te brengen. Dat lijkt gelukt: het schoolbestuur heeft vanmorgen ja gezegd en gaat bekijken hoe ze de zonnepanelen kunnen realiseren. De actie sluit aan op de heersende onvrede van scholieren en jongeren in het algemeen over het klimaatbeleid.

Milan Knol gaat voor groen

YouTuber Milan Knol roept jongeren sinds gisterenavond op Instagram op om in actie te komen. Milan Knol: “Ik zet me graag in voor duurzame maatregelen en ben er vooral voor om een revolutie te starten met deze campagne. Ik hoop dat we jongeren hiermee kunnen inspireren om verder- en vooral mee te denken aan een duurzame toekomst!”

Scholieren die in actie willen komen starten hun eigen revolutie op school via de website www.heyschoolzegja.nl. Op deze website staan stappen en tips, zoals alle antwoorden op de ‘ja-maars’. Ook jongerenbeweging Youth for Climate omarmt en ondersteunt de actie. Youth for Climate is een vereniging voor en door jongeren -grotendeels nog middelbare scholier- die actievoeren voor een beter klimaatbeleid. Zie hier de trailer van Milans oproep tot actie: https://vimeo.com/384517411/267b502b3f

Besparing op energiekosten

Schoolbesturen die ja zeggen tegen zonnepanelen krijgen onafhankelijk advies van Stichting Schooldakrevolutie, ondersteund door het Rijk. De Schooldakrevolutie biedt scholen concrete handvatten om de energietransitie in gang te zetten. Zo is het voor een schoolbestuur met beperkte financiële middelen mogelijk om gebruik te maken van de Scholen Energiebespaarlening. Nagenoeg alle scholen gaan direct besparen op hun energiekosten.

Over Stichting Schooldakrevolutie

De Schooldakrevolutie streeft naar een Nederland waarin alle kinderen leren op én over zonne-energie van eigen schooldak. Het doel: zonnepanelen op alle 6.000 geschikte maar nog lege schooldaken. De stichting heeft geen winstoogmerk.

Dankzij de support van verschillende organisaties helpt Stichting Schooldakrevolutie schoolgebouwen te verduurzamen. Zonder steun van deze organisaties is de Schooldakrevolutie niet mogelijk. https://schooldakrevolutie.nl/over-schooldakrevolutie/#mede-mogelijk-gemaakt-door