Eerste 150 Zowiezon zonnepanelen op Koningin Wilhelminaschool
Zowiezon is een nieuwe samenwerking van Eneco en Schooldakrevolutie die scholen kosteloos wil helpen bij het realiseren van hun zonnedak: vanaf de eerste vergadering tot het moment dat de zonnepanelen daadwerkelijk stroom leveren. Alles zat mee: op 26 maart hadden de 150 zonnepanelen van de Koningin Wilhelminaschool in Hardinxveld-Giessendam al een maand schone stroom geoogst. Op die mooie lentedag vierden de leerlingen het eerste Zowiezon feestje met de stichting Schooldakrevolutie en energiebedrijf Eneco.
Directeur Vincent Brauns legt uit hoe Zowiezon het nieuwe zonnedak heeft geregeld, met hulp van Schooldakcoach Gijs van de Laar. Dankzij de kosteloze Zowiezon adviezen en projectbegeleiding, kon de Wilhelminaschool zich blijven richten op onderwijs en kosten besparen.
Duur project: 5 maanden (oktober 2020 – maart 2021)
Aantal zonnepanelen: 150 panelen 350 Wp leveren jaarlijks ca. 48.000 KWh
Garantie: 25 jaar
Terugverdientijd 10 – 11 jaar
Reeds bespaard: 32 bomen en 1060 kilo CO2 (tot 23 maart 2021)
Aantal leerlingen: 426
“Haal die schooldakcoach erbij en ga het niet zelf regelen!”
Gijs de Schooldakcoach
Vincent Brauns benadrukt een paar keer hoe belangrijk de hulp van de Schooldakrevolutie en Zowiezon was voor het slagen van het verduurzamingstraject. “Een school leiden en tegelijkertijd een zonnedak realiseren? Dat lukt niet. Onze school had vier jaar geleden uitgezocht wat er nodig was voor een zonnedak en in die korte tijd zijn de veiligheidsregels voor zonnedaken veranderd. En vergis je niet: je hebt de meest actuele kennis over subsidies hard nodig.”
“Een school leiden en tegelijkertijd een zonnedak realiseren? Dat lukt niet.”
Sneller terugverdienen
Als schooldakcoach presenteerde Gijs najaar 2019 de businesscase voor een zonnedak op de Koningin Wilhelminaschool. Vanaf eind 2020 heeft hij als projectmanager via Zowiezon ook bij de realisering geholpen. “Dankzij slimme tips van Gijs konden we onze opbrengst verhogen en nieuwe SDE-subsidie aanvragen, zodat we de investering aanzienlijk sneller terugverdienen. Haal die schooldakcoach erbij en ga het niet zelf regelen!” adviseert Brauns.
Waarom verduurzaming
Vincent Brauns ziet het zonnedak als een logische stap: “Onderwijs is onze primaire taak, daarnaast heeft iedere school nu de maatschappelijke opdracht om te verduurzamen. Als school met de bijbel willen wij de wereld juist beter achterlaten. Wij hadden gelukkig een relatief jong gebouw uit 2013 met moderne voorzieningen, goede ventilatie en lichtsensoren. Verduurzaming was de logische volgende stap.”
Vooruitkijken en investeren
Een warmtepomp in plaats van gasverwarming was de eerste stap. Brauns: “Omdat ons stroomgebruik steeg door het verbeterde ventilatiesysteem en de warmtepomp, besloot ons bestuur al in 2019 om door te pakken en snel te investeren in zonnepanelen. Zodra de begroting daarvoor ruimte bood, konden we het zonnedak realiseren.”
Gastles van topman Eneco
CEO As Tempelman van Eneco laat zien dat duurzame scholen hem menens zijn. Ter ere van de feestelijke aansluiting van de zonnepanelen kwam hij op 26 maart naar Hardinxveld-Giessendam om een gastles over duurzame energie te geven aan groep 7. Brauns: “Dat was erg leuk. In ons curriculum geven wij onze leerlingen al kennis over duurzaamheid. Met deze gastles en het feestelijke startmoment voor onze 150 zonnepanelen betrekken wij scholen bij onze verduurzaming.”
Zowiezon van Schooldakrevolutie en Eneco
Zowiezon is de samenwerking van Eneco en Schooldakrevolutie om tientallen scholen werk uit handen te nemen bij de realisatie van hun zonnedak. In dit gezamenlijke project worden kosteloos projectmanagers beschikbaar gesteld, die zonnedaken daadwerkelijk gaan realiseren. Behalve deskundige hulp voor het nieuwe zonnedak, krijgen de deelnemende scholen ook een Toolbox Zowiezon waarmee duurzaamheid in de klas tot leven komt. Ook krijgt de school hulp bij de externe communicatie over het nieuwe zonnedak.