Terug

Gefeliciteerd Lombardia & Yulius!

Op basisschool Lombardia voor gespecialiseerd onderwijs, is op vrijdag 5 juli het nieuwe zonnedak feestelijk in gebruik genomen. De leerlingen vierden dit samen met wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen Chantal Zeegers, schooldirecteur Janine Hartman, algemeen directeur Marieke de Kreek van onderwijsorganisatie Yulius, Stichting Schooldakrevolutie-directeur Niels van der Sandt en Brigitte Vos, Lead Marcom Eneco. Het schooldak is voorzien van 48 zonnepanelen met hulp van Zowiezon, de samenwerking tussen Eneco en Stichting Schooldakrevolutie. Een mooie mijlpaal: Lombardia is de honderdste school met een Zowiezon-zonnedak.

Feest op Lombardia: opening zonnedak gevierd

De feestelijke ochtend bij Lombardia startte samen met alle leerlingen op het schoolplein. Leerlingen uit groep 8 traden op met een openingsdans. Voorafgaand aan de officiële onthulling van de gevelplaquette, las een leerling uit groep 6 een zelf geschreven gedicht voor over zonne-energie: “Terwijl wij leren en spelen, werken voor ons de zonnepanelen.”

De feestelijke opening is de aftrap van het Zomerfeest met speciale activiteiten in het thema duurzame energie. Schooldirecteur Janine Hartman kijkt terug op een geslaagde ochtend. ‘Mooi om samen met Zowiezon deze stap naar een duurzaam schoolgebouw te zetten en om dit zo met de hele school te kunnen vieren.

Duurzame energie in de klas

Op Lombardia zijn afgelopen week duurzame gastlessen gegeven door Ewald, een medewerker van Eneco. In de klas werd ook gebruikgemaakt van de Zowiezon Toolbox; een pakket waarin speciaal ontwikkeld lesmateriaal zit over duurzame energie. De scholen van Yulius zijn inmiddels ook terug te vinden op de schooldakkaart.

Wethouder Zeegers ziet dat steeds neer scholen de stap naar zonnepanelen zetten: ‘Goed om te zien dat steeds meer schooldaken energie opwekken dankzij de aanjagende functie van Stichting Schooldakrevolutie. Zonnepanelen op scholen zijn niet alleen duurzaam, maar je kunt er ook nog van leren. In dit geval dankzij het Zowiezon programma. Op naar nog meer duurzame schooldaken in de gemeente Rotterdam.’

Energie van eigen schooldak voor drie Yulius scholen

Drie scholen van Yulius zijn momenteel voorzien van in totaal 154 zonnepanelen met hulp
van Zowiezon. Naast Lombardia is ook De Gaard in Spijkenisse reeds voorzien van
zonnepanelen. Het Middelland College in Rotterdam volgt in september 2024. Jaarlijks wekken deze
panelen in totaal circa 60.000 kWh elektriciteit op. Hiermee wordt vrijwel het gehele eigen
energieverbruik van deze scholen zelf opgewekt. Yulius zet in op verduurzaming van haar
schoolgebouwen. En zonnepanelen zijn daarbij een logische stap.

Marieke van der Kreek, algemeen directeur vertelt over verduurzaming bij Yulius:
Duurzaamheid staat bij Yulius al jaren hoog op de agenda. We ontwikkelen veel duurzame
initiatieven. Het plaatsen van zonnepanelen past in ons streven om nog duurzamer en
milieubewuster te worden. Yulius zal zich blijven inzetten om bij te dragen aan een
duurzame omgeving en een gezond milieu
.’

100ste zonnedak met Zowiezon

Met Lombardia is de realisatie van het 100ste Zowiezon-zonnedak bereikt. Een mooie mijlpaal. Niels van der Sandt, directeur Stichting Schooldakrevolutie vertelt: ‘In 3 jaar tijd heeft Zowiezon de energietransitie met 100 schooldaken een extra impuls gegeven. Ruim 29.000 leerlingen leren op schone energie van eigen schooldak. Dit schooljaar en in de toekomst. Een prachtig, duurzaam resultaat. Hartelijk dank aan Eneco voor deze samenwerking en felicitaties voor alle deelnemende scholen.’

Meer weten? Neem contact met ons op!